Sloughien terveys

Tällä hetkellä voi sanoa, että harrastajat ja kasvattajat ova oikeasti kiinnostuneita sloughien terveydestä, oikeastaan voi sanoa, että suomessa ollaan edellä muita, jos Saksassa on tehty aikanaan työtä PRA:n eteen ja se saatiinkin hyvin kitkettyä, niin Suomessa alkaa olla jo mahtavasti silmäpeilattu, sydänultrattuja ja luustokuvattuja slougheja. Myös dna testejä on saatu Suomesta hienosti. 
Toki on muistettava, että osa sairauksista ei näy millään testillä ja tässä ollaan oman ja muiden rehellisyyden varassa. Rotua on haastava kasvattaa ja luulen, että Suomessa ainakin on tehty lyhyeen aikaan suuria asioita terveydeneteen. 
Vielä tehtävää riittää varmasti esim. autoimmuunisairauksien saralta. Tämä on kasvattajien otettava huomioon omassa jalostustyössä.
Toivotaan, että pystymme tekemään parhaamme, että tämä hieno rotu säilyisi terveenä ja elinvoimaisena.
Koska meillä Suomessa on vielä vähän slougheja ja kanta on melko nuorta, voimme peilata monissa sairauksissa ulkomaille ja koska suurinosa slougheista on jotain kautta sukua toisilleen. Kasvattajien olisikin kiinnitettävä huomiota luonteeseen terveyteen ja terveeseen rakenteeseen.
Kasvattajien olisi muistettava, että sloughi on ollut metsästyskoira. Rotumääritelmä ja näyttelyt ovat muokaneet sloughia jonkin verran ja rakennetta ajatellen, ei aina parempaan suuntaan. Monilla slougheilla on rakenteessa ongelmia, ettei rakenne välttämättä kestä käyttöä rata-ja maastokisoissa. Tästä esimerkkinä liian suorat etuosat. Koiran kaula ns. suorassa linjassa jalkojen kanssa. Takaa liian kulmautuneita slougheja näkee myös.
Silmiä on tutkittu kiitettävästi ja suurinosa slougheista on saanutkin puhtaat paperit virallisista silmätutkimuksista. Muutamia koiria on tutkittu polvien osalta, myös siltä osin tutkimukset ovat olleet puhtaita. Nyt on saatu muutamia tuloksia selkä ja lonkkakuvauksista. Kuvausten tulokset ovat tähän asti olleet erinomaisia. Toivotaan, että tämä innoistaisi muitakin kuvaamaan koirien selkiä ja lonkkia. Mitään pakollisia tutkimuksia slougheilla ei vielä ole joten kaikki tutkimukset ovat olleet omistajien/kasvattajien omasta tahdosta. Mikä on kunnioitettava asia. Selkeä halu tietää, että tämä rakastamamme rotu olisi mahdollisimman terve.
Niin kuin kaikissa koiraroduissa myös slougheilla on sairautensa. Tässä muutamia esimerkkejä yleisimmistä.
 
  • Kasvain -ja syöpäsairaudet ovat slougheillakin varsin yleisiä. mm. Nisäkasvaimet
  • Vatsalaukunkiertymä: Joitain tapauksia on ollut.
  • Autoimmuunisairaudet: mm. SLO, allergiat, HYPOTHYROIDISMIN eli kilpirauhasen vajaatoiminta
  • PRA pysynyt hallinnassa
  • Selkäsairaudet: mm. Takaraajoissa halvaus
  • Rokoteyliherkkyydet
  • Sydänsairaudet
  • Epilepsia (harvinainen, mutta joitain tapauksia on ollut.)
 
Kilpirauhasarvoista:
Sloughit ja rokoteyliherkkyys
 
Tietooni on tullut tapauksia, että slougheilla esiintynyt voimakkaita reaktioita rokotteiden jälkeen. Oireet eivät pääsääntöisesti ole ilmaantuneet heti, vaan noin 2-10 päivää rokotusten jälkeen.
Rokotusreaktiot joita slougheilla on ollut, eivät ole tulleet saamieni tietojen mukaan ensimmäisillä rokotuksilla. Sloughi on alkukantainen koira ja muistan ainakin kun eurooppaan tuotiin ensimmäisiä basenjeja, nämä kuolivat rokotuksiin.
Oireina niskäjäykkyys, voimattomuus, syömättömyys, oksentelu, verinen ripuli, pään turpoaminen.
Hoitona: Kortisooni, antibiootti pahimissa tapauksessa on koira joutunut verensiirtoon.
Ilmoitan asiasta koska, nyt näin on käynyt omalle kasvatilleni. Kasvattini tapauksessa ei ole tietoa mikä/kumpi rokote aiheutti reaktion.
Toivon että jos jollakin on kokemuksia reaktioista rokotusten jälkeen oman koiran kohdalla, ilmottaisi tarkemmat yksityiskohdat minulle.
Pia Chaouki /Qalb Elassad